Zéta Táncklub

Zéta Táncklub

Néptánc tagozat

A Zéta Néptánc csoport szakmai munkásságának bemutatása

Az adácsi Zéta Néptánc csoport célja a magyar történelmi tájegységek néptánc kultúrájának megismerése, bemutatása, népszerűsítése. Fontosnak tartjuk a magyar néptánc kultúra sokszínűségének, egységének hangsúlyozását. A csoport műsorán szerepelnek több történelmi tájegység hagyományai, táncai: lőrincrévi pontozó, szatmári verbunk, mezőségi páros, kalocsai leánytánc, dunántúli ugrós. Megyei, országos és határon túli fellépések váltották egymást az elmúlt években. Minden évben július végén a Szent Jakab napi búcsú alkalmából megrendezzük a Magyar történelmi tájegységek néptánc találkozóját.

Fellépéseinkről

A táncklub néptánc tagozata eredményesen működik, méltón képviselve Adácsot és Heves megyét országszerte, valamint Európa és Ázsia néhány nagy városában. A csoport megalakulásától kezdve minden évben nagy sikerrel mutatkozik be Balatonfüreden és Balatonalmádiban. A néptánc csoport kedvelt és ismert Heves megyében, és rendszeres közreműködője megyei és kistérségi rendezvényeknek. Az utánpótlás nevelés is fontos feladat. A kisebbek a Zétácskában sajátítják el a néptánc alapjait. A néptánc csoport fellépései alkalmával lehetőséget biztosítunk a kisebbek bemutatkozására is. A külföldi fesztiválokon a szállásról és az étkezésről a vendéglátók gondoskodnak, a csoportokat az útiköltség terheli. Ezt pályázati pénzekből, a kulturális egyesület anyagi támogatásából és egyéni befizetésekből tudjuk biztosítani. A fellépések közötti szabadidőben igyekszünk minél több nevezetességet megtekinteni.

A csoport többször kapott meghívást Lengyelországba. 1996-ban, 1998-ban és 1999-ben Poznani Nemzetközi Néptánc fesztiválon képviselték Magyarországot és Adácsot.

1997-ben Olaszországban Marscianoban szerepeltek. Oda útban megnézték a mini államot, San Marinót. Kirándultak Peruggiába, Assisiba, Rómába. Hazafelé megálltak Velencében, megtekintve a város nevezetességeit.

2000-ben Hannoverbe kaptak meghívást. Ahol a hannoveri polgármester meghívta az egész csoportot, a Városházára ahol a látogatás idején tiszteletükre a magyar zászló lobogott.

2001-ben Szicíliába Coustonaciba, a Fekete Madonna tiszteletére rendezett fesztiválra kaptak meghívást. A szigetre érkezve rövid időre megálltak az ódon hangulatot sugárzó Taorminán. Közben lehetőségük nyílt egy ericei kirándulásra.

2002-ben a spanyolországi Pontavedrában jártak, ahol ellátogattak Santiago de Compostellába is, ami a híres zarándokút utolsó állomása.

2003-ban Isztambulba kaptak meghívást, ahol a szállás és a fellépések az ázsiai részen voltak, de felejthetetlen kirándulást tettek az európai oldalon fekvő óvárosba, megtekintve az Aya Sophiát, a Kék mecsetet, a Topkapi Szerájt és a Nagy Bazárt.

2004-ben a Vajdaságba hívták a csoportot, akik kirándultak Nándorfehérvárra is.

2005-ben ismét Olaszországba látogatott a néptánccsoport, a Vezúv közelébe fekvő Tauránóba. Ellátogattak Salernóba, Pompejbe, és hazafelé megálltak Római ókori emlékeit megtekinteni.

2006-ban újra Lengyelorszá, ahol Psemisl-ben a Heves megyi kulturális delegáció részesei lehettek

2007-ben a bulgáriai Balcikban mutatkoztak be a nyári Kulturális Fesztivál keretében

2008-ban a görögországi Stavrosban rendezett Balkán Fesztiválon arattak méltó sikert.

2010-ben  az erdélyi, Bálványosváralján és Magyarfenesen léptek színpadra

2011-ben Szlovéniában jártunk. 3 alkalommal léptek táncosaink közönség elé Piranban,
egy alkalommal Koperben, és a gálán Portorozban.
2012-ben és 2014-ben a balatoni táborozás után részt vettek az erdélyi Magyarfenesi fesztiválon, és Bálványosváralján a falunapon
2015-ben a horvátországi Adriatica Folk Festen vettek részt, felléptek Crikvenicában és Novo Vinodolskiban

2016-ban és 2017-ben azintén Horvátországban jártak.

2018 ban a montenegrói nyári fesztiválon jártak Sutomoreban.

Vendégek fogadása

Vendégeink határon túli magyar néptánc csoportok:

  • Erdélyből- tordaszentlászlói, szamosújvári, ördöngősfüzesi néptánc csoportok Felvidékről- abaújszinai, szepsi hagyományőrző csoportok voltak vendégeink.
  • Ellátogattak már hozzánk csoportok a Vajdaság több településéről is.

A fesztivál alkalmával kiállítást rendeztünk a vendégcsoportok településeinek tárgyi emlékeiből, hagyományos mezőgazdasági munkaeszközeiből. Kézműves foglalkozásokkal, táncházzal bővítjük a programot. A fesztivál vendégei ellátogatnak a megye több településére. Évek óta bemutatót tartanak Egerben avagy a Dobó téren, vagy az egri várban.

Néptánc táborunk

Évente megrendezzük hagyományos néptánc táborunkat a Balaton parton, Balatonalmádiban.  Bemutatót tartunk Balatonfüreden a Móló Színpadon, Balatonalmádiban a Jacht Campingben.

A magyar néptánc kultúra népszerűsítése

Fontos feladatnak tartjuk a magyar néptánc kultúra népszerűsítését Európa országaiban. A fesztiválok alkalmávalmegismerhettük a vendéglátó országok életét, történelmi emlékeit. Sok hasznos ismerettel tértünk haza. A Zéta Néptánc csoport az elmúlt években generációváltáson ment keresztül, jelentősen megfiatalodott. Fontos feladatnak tartjuk az utánpótlással való foglalkozást. Vannak hagyományos programjaink, melyek évente ismétlődnek. Ilyen a Magyar történelmi tájegységek néptánc csoportjainak találkozója  július végén.

Adács kis település a Mátra alján. A Jakab napi búcsú alkalmával megduplázódik a település lakossága. Az Általános Iskolában alkalmi Folk Hotelt rendezünk be katonai ágyakkal. Itt helyezzük el a vendégcsoportokat. A szabadtéri színpadon hangulatos gála műsort láthatnak a búcsúi forgatagban résztvevő nézők.  Vendégeink ellátogatnak más tzelepülésekre is.

Hastánc csoport

zeta-hastanc-csoport

2008-ban vált a Zéta táncklub részévé, színesítve az egyesület által támogatott tánccsoportok palettáját. Ők is rendszeresen bemutatkoznak az adácsi búcsú rendezvényein, résztvesznek a balatoni fellépéseken, ellátogatnak a környező településekre. Elkísérték a néptáncosokat a bulgáriai és görögországi fesztiválra, ahol nagy sikert arattak bemutatójukkal.