Egyesületünk

Egyesületünkről

Rólunk mondták

Gratulálok a parádfürdői előadáshoz! Önfeledten élveztük a játékot. Csak így tovább.

Havasi Tamásné, Verpelét

…///…

Nagyon köszönjük a felejthetetlen két napot, amivel megajándékoztátok a nánaiakat, bennünket. Nagyon sikeres volt az előadás, amelyet a csupa pozitív visszhang is bizonyít. Gratulálok és köszönöm a magam, a Nánaiak és minden jelenlevő nevében.

A viszontlátás, találkozás reményében tisztelettel és köszönettel:

Matuska Zsuzsanna, Nána község polgármestere

Gratulálunk az Egyesület munkájához! 2014. 12. 20-án felejthetetlen előadásban volt részünk.

A Hatvani Naplemente Nyugdíjas Klubból köszönet érte:

Paraszt Mária

…///…

A hétvégi Tavaszi Zenés Táncos Gála előadás valamennyi fellépőjének, közreműködőjének,

segítőjének, nem utolsó sorban a műsor rendezőjének megköszönöm, hogy elhoztátok

hozzánk műsorotokat és szép színházi estében részesülhettünk Karácsondon.

Földi Csaba  Karácsond község polgármestere

…///…

Dear folklore friends!

Once more we would like to thank you and your groups for coming to our Festival in Crikvenica 2015.I hope that Festival and Crikvenica stayed in your thinking’s only with nice things and if there were any things which you didn’t like please write us so that we could improve that next year.

Enjoy the rest of summer and stay well.

Best regards!

Nikola Tuskan and Adriatica folk fest team

…///…

A hétvégi XIX. Országos Falusi Színjátszó Találkozó megrendezéséért és sikeres lebonyolításáért ezúton is gratulálok Nektek. A Fiatalság, bolondság előadás bemutatója nagyon jól sikerült, a Veritas Színpad Társulata idén is kitett magáért,mi és szerintem mindenki, aki ott volt, nagyon jól érezte magát. Látszódott az a sok munka, amit beleraktatok a sikerért. Köszönet és elismerés illet Titeket, az egész Társulatot, az önkéntes segítőket azért, amit Adácsért, a település kulturális életéért hosszú évek óta tesztek. A Ti közreműködésetekkel már nálunk is hagyománnyá vált, hogy tavasszal vendégül láthatunk Titeket egy színházi elődadás bemutatására. Ezért személyes egyeztetésünket és meghívásomat megerősítve, nagy szeretettel meghívom a Veritas Színpadot 2016. március 19-én (szombaton) 17.30 órára, Karácsondra az Ady Endre Művelődési Házba. A darab további bemutatóihoz sok sikert és jó egészséget kívánok Nektek. Találkozzunk jövő márciusban Karácsondon.

Földi Csaba polgármester Karácsond

…///…

Nagyon köszönjük a hétvégét, a szervezést, a lebonyolítást! Gratulálunk hozzá! További sikereket és ilyen jó programokat kívánunk!

Halassy Csilla ügyvezető, Csillagbojtár Kulturális és Oktatási Nonprofit Kft. Heves

…///…

Mégegyszer köszönjük a kedves fogadtatást és a remek műsorokat! Gratulálunk a szervezéshez is. 2016. április 9-én (szombaton) szeretnénk meghívni Önöket.

Baranyiné Csomor Katalin Művelődésszervező, Könyvtáros Jászdózsa

…///…

A szerencsés hazaérkezés után köszönöm a csoport nevében az örömökben és élményekben gazdag hétvégét Adácson. Nekünk a ZÉTA csapat előadása tetszett legjobban. Nagy dolog számunkra, hogy Adácsra eljutottunk. Sok sikert kívánunk a csoportnak. Adácsot pedig szép emlékként szívünkben őrizzük.

Mura Színjátszók, Spirk Erzsébet

 

 

Történetünk

zeta-kulturalis-egyesulet-adacs3Egyesületünk elődje, a Zéta Ifjúsági Klub és a Veritas Színpad 1974. október 1-én alakult.

Kezdetben a tagságunknak sokat kellet dolgoznia ahhoz, hogy a művelődési házat lakhatóvá tegyük. Felszedtük a régi tönkrement padlót, döngöltük a homokot, lakkoztuk a lerakott parkettát, festettünk, illetve tapétáztuk a falakat.

Sok társadalmi munkát végeztünk más intézmények építésénél, felújításánál is. Szerveztük és segítettük a községi rendezvények lebonyolítását.

A kezdeti időszakban számos vetélkedő és klubtalálkozó színesítette a klubéletet. Ezek sorából kiemelkedtek a Nemzetközi estek, melyekre hazánkban tanuló külföldi diákokat hívtunk meg, akik megismertették velünk népük kultúráját. Ugyancsak népszerűek voltak a nyaranta megrendezett 3 napos Ifjúsági Találkozók Kenyérváron. Éveken át zenés ébresztővel tettük emlékezetessé május 1-én az ünnepet a falu lakói számára. 1975-től szervezünk balatoni táborozásokat, melyen évente 40 – 50 fő vesz részt.  1980-tól működik támogatásukat élvezve a néptánc, majd  2009-től az egyesülethez társulva a Hastánc csoport. Több éven át volt formációs csoportunk és majorette csoportunk is.

Ifjúsági klubunk 1989-ben Heves megyében az elsők között alakult egyesületté. Alapító okiratunknak megfelelően folytatjuk kulturális tevékenységünket. Főbb feladat a helyi néphagyományok ápolása, kulturális rendezvényeken való aktív részvételt, a helyi amatőr művészeti csoportok támogatása és a csoportok munkájában való részvétel.

Művészeti csoportjaink  rendszeresen fellépnek a megye településein, és a 80-as évektől nyaranta adnak műsort  a Balatoni nyári programokon, fesztiválokon.

Egyesületté alakulásunk óta nagy gondot szentelünk a határon túli magyarsággal való kapcsolatok erősítésére közös vendégszereplésekkel. Évente mutatkoznak be csoportjaink Erdély és a Felvidék magyar lakta településein. Éveken át mi bonyolítottuk a Kassa Vidéki Csemadok magyarországi pályázatait. A Bálványosváraljai néptánccsoporttal való barátságunknak köszönhető, hogy mára már testvértelepülésekké váltunk.

1997-tőlrendezzük a Falusi Színjátszók Országos Fesztiválját és a Kárpát-medencei színjátszó találkozót, ahová határon túli csoportok is érkeznek.

Az egyesületünk 1998-ban a közhasznú státuszt kapott, így eredményesebb gazdasági feltételek között tud működni a helyi kulturális élet támogatása érdekében.

2013 július 1-től az önkormányzattal kötött közművelődési megállapodás szerint egyesületünk üzemelteti a művelődési házat.

2016-ban kulturális kapcsolatainknak köszönhetően testvértelepülési kapcsolatra léptünk az erdélyi Bálványosváraljával.

2023 június 24-én sikerült átadnunk az Árpád fejedelem úton az egyesület tulajdonában lévő Tájházat.

Az intézmény számos tanfolyamnak, véradásnak, szem és hallásvizsgálatnak ad helyet.

Alkalmanként rendezvényeik megtartásához a település intézményeinek, civil szervezeteinek is  rendelkezésre bocsájtjuk az intézményt, illetve az egyesület használati tárgyait, technikai eszközeit .

Tagjaink nagyon sok közösségi munkát végeznek, a programok megszervezésében, lebonyolításában.

A diákok közösségi munkájának teljesítésére 4 középiskolával van szerződésünk.

Kevesen tudják, hogy egyesületünk tagjai tervezték a a bevezető utakon felállított köszöntő táblákat, a községháza feliratát, az adácsi címert és zászlót, és hogy az egyesület állítatta a kopjafát.

Rendszeres nagy programjaink

Áprilisban –  a Tánc napja

Júliusban –  az Adácsi Búcsú

Novemberben – Az Országos Falusi Színjátszó Találkozó és Kárpát – medencei Színjátszó Találkozó

Decemberben – a Mindenki Karácsonya

Elismeréseink, amikre büszkék vagyunk:

1983-ban az előd Zéta Ifjúsági Klub  a Heves megyei Tanács Nívódíját kapta

1983-ban volt, amikor megyénket képviselhettük a Kimlén megrendezett Országos Színjátszó Találkozón a Nyitott ablak c. bohózattal, és közönségdíjat kaptunk.

1989-ben a Veritas Színpad ugyancsak megkapta a Heves megyei Tanács Nívódíját

2018 szeptemberében  Heves Megyéért Kitüntető díjat vehettük át.

Tagjaink egyéni elismerései

2000-ben a Doktor úr című darabban az Ellát alakító Szekeres Ida a legjobb női főszereplő és a Puzsért alakító Túri József a legjobb férfi főszereplő díját kapták.

2001-ben Thjorbörn Egner: A három jószívű rabló című mesejáték Kamomillája Palla Anikó lett a legjobb női mellékszereplő és a Zsófi kisasszonyt alakító Szekeres Ida a legjobb női főszereplő.

2002-ben színészi díjat kapott Ábrahám Pál: Bál a Savoyban című operettjében Madeleine szerepéért Kissné Berta Beáta, a Musztafa bejt játszó Koszta János, Daisy Parker megformálásáért Szekeres Ida, az operett megrendezéséért Szekeres János rendezői díjat kapott

2004-ben Kálmán Imre: Marica grófnő c operettjének rendezéséért Szekeres János rendezői díjat kapott

2005-ben Nóti Károly: Nyitott ablak c. zenés bohózatában Novotny megformálásáért Varga Lajos részesült a legjobb férfi főszereplő díjban.

2014-benaz egyesület elnöke és a művelődési ház igazgatója 40 éves kulturális munkájuk elismeréseként “A községért” emlékplakettet kaptak.

2019-ben Kissné Berta Beáta, Nagy Gerda és Varga Lajos ” Településünk kulturális életéért”  elismerő oklevelet vehetett át.

2022-ben a Meseautóban nyújtott Szűcs János megformálásáért Ács Zoltán, Halmos Aladár figurájáért pedig Kiss Zsolt kapott színészi díjat.

2023-ban Varga Lajos a Hippolyt a lakáj Schneider Mátyásáért kapott színészi díjat.

Szekeres János Heve Megye Kulturális nagykövete, és a Magyar Kultúra lovagja címek birtokosa lett5.

Szekeres Jánosné Adács 7oo évfordulója alkalmából emlékérmet kapott.

 

Gazdálkodásunk

A rendezvényekhez és programokhoz szükséges zeta-kulturalis-egyesulet-adacs4

anyagiakat az általunk fizetett tagdíjakból, a felajánlott 1%-ból, és pályázatokon célirányos támogatásként nyert összegekből biztosítjuk. Így tudjuk támogatni az Országos Színjátszó Találkozó, az Adácsi Búcsú, a Mindenki Karácsonya megrendezését, és a néptáncosok, színjátszók külföldi vendégszerepléseit. Az elmúlt évek során pályázatokon több millió Ft- támogatást sikerült elnyernünk, így kapott új tetőt a művelődési ház, valósult meg a belső felújítás, és tudtunk népviseleteket vásárolni a tánccsoport számára.