Legújabb büszkeségünk


Legújabb büszkeségünk
Szekeres János művelődési ház igazgató, a település alpolgármestere,január 20-án részese lehetett egy csodás elismerésnek. Mint arról már korábban beszámoltunk, hiszen követelmény volt egy karácsonyi rendezvényen a határozat felolvasása nagy közönség előtt, igazából, az adományozó ceremóniával lett véglegesítve.
Január 20-án hét országból érkeztek vendégek Budapestre, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány és a Honvéd Kulturális Egyesület együttműködésében megvalósuló XXVIII. Magyar Kultúra Napja Gálára, ahol átadták a kultúra lovagja elismeréseket.
A címet a magyar államalapítás millenniuma tiszteletére alapította a Falvak Kultúrájáért Alapítvány.
Az elismeréssel közvetíti a társadalom megbecsülését azok felé, akik határon innen és túl, szűkebb, vagy tágabb közösségükben huzamos időn át önzetlenül, magas színvonalon szolgálják a magyar kultúrát, teljesítményük, emberi tartásuk, értékrendjük követendő példa a társadalom tagjai számára.
2024-ben az adományozó testület – civil szervezetek és önkormányzatok jelölése alapján – 34 személyiséget részesített a rangos elismerésben, akik Szlovéniából, Szlovákiából, Romániából, Argentínából, Ausztráliából, Svédországból, Ukrajnából és természetesen Magyarországi településekről érkeztek. Az új lovagokkal immáron 870 főre nőtt lovagi közösség.
Az esemény narrátora régi kedves ismerősünk Pásti József, aki maga is a magyar kultúra lovagja, az Ikervári Művelődési Központ igazgatója, a Rába(p)ART Társulat vezetője volt. Ő olvasta fel a leendő lovagok méltatását. Ezt követően Nick Ferenc a Falvak Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumának elnöke adományozta a lovagi címeket.
Szekeres János Imre (Adács) művelődési ház igazgató lovaggá avatását a következőkkel indokolták.
1974 óta fáradhatatlanul dolgozik szülőfalujában a magyar kultúra hagyományos és új értékeinek összhangjáért. Az általa vezetett művelődési ház sokféle rendszeres helyi, országos és határon túli program állandó színhelye. Határon túli kapcsolatai a magyar kultúra képviselőivel egyedülálló. Felvidéki, erdélyi kapcsolatok a Veritas Színpad és a ZÉTA Néptánc csoport vendégszereplései példaértékűek. Színházi rendezéseit ezrek tapsolták Magyarországon és a határok túli településeken. Adácson mindig megindul valami, ami továbbadja és megújítja az eddigi értékeket, lehetőséget teremt nemzeti kultúránk jobb megismerésére. Mindennek a „kovászembere” Szekeres János, aki a rendszerváltás óta képviselő. A Falvak Kultúrájáért Alapítvány megítélése szerint a „település lámpása” a közművelődés fejlesztésében, a néptánc és színházkultúra ápolásában. „A közművelődés fejlesztéséért”
Gratulálunk, és nagyon büszkék vagyunk!