Egy csodálatos hétvége után.


Egy csodálatos hétvége után.

Az elmúlt hétvégén immár 23. alkalommal találkoztak az ország több megyéjéből és a Felvidékről érkezett színjátszók.

A magyarországi fesztiválok között különleges helyet foglal el a miénk, hiszen a az Országos Falusi Színjátszó Találkozó és Kárpát-medencei Színjátszó Találkozó nem csak a fellépők, hanem a közönség ünnepe is. Hogy miért? Azért mert színházi buszok közlekednek a találkozó idején és hozzák ide a környező települések színházszerető lakóit. Jöttek nézők Tarnaméráról, Boconádról, Nagyfügedről, Karácsondról, Mátrafüredről, Gyöngyösről, Atkárról, Vámosgyörkről, Jászdózsáról, Jászberényből, Jászárokszállásból, Hatvanból, Csányból, és még gépkocsikkal más településekről is. Ezek az emberek akik végig kitartottak és tapsaikkal buzdították a játszókat a késő estig, éjszakáig tartó előadások alatt, ők azok akiknek köszönhetjük, hogy zsúfolásig megtöltötték kicsinek nem mondható nézőterünket.

Nem véletlen, hogy minden évben hagymás zsíros kenyérrel vendégeljük meg őket az előadások szünetében.

És hogy a fellépők honnan jöttek? Pénteken mutatkoztak be az Ikervárról, Hejőbábáról, Jászfényszaruról, Hevesről és a Veszprémből érkező, szombaton az Egyházgelléről, a Jászberényből és a Csengerből érkező Társulatok. A szombati napot a mi előadásunk zárta, olyan összeállítással, amivel ünnepelni szerettük volna 45. születésnapunkat. Arra azonban álmunkban sem gondoltunk, hogy milyen ünneplésben lesz részünk.

Műsorunk alatt végig érezhettük a közönség szeretetét, hallottuk a lelkes tapsokat, ami olyan erőt, olyan lendületet adott számunkra, amit szavakkal nehéz kifejezni. Hát még amikor azt láttuk, hogy a nézőtéren mindenki feláll, és úgy zúg  tovább a taps. Közben a csapat rendezője lépett elő, és megköszönve a teljes társulat munkáját, rózsával kedveskedett a lányoknak, pezsgővel a fiúknak. Az ajándékok átadása után fesztiválunk védnöke, Szabó Zsolt országgyűlési képviselő  lépett színpadra és nagyon kedves szavakkal méltatta 45 éves munkánkat és kívánt további szép eredményeket. Azt gondoltuk itt vége a köszöntésnek, ám ekkor feljött a színpadra Karácsond község polgármestere és alpolgármestere, akik beszéltek hosszú és nagyon jó kapcsolatunkról, és átadták gratuláló szavaik mellett testületük ajándékait. És zajlott tovább a köszöntés, hiszen először a jászfényszarui  művelődési ház igazgatója és rendezője léptek színpadra, akikkel már 1983 óta tart a barátságunk . A kedves szavakat egy gyönyörű verssel is megtetézte egyik Fortunásuk: Krisztina, majd átadásra került egy szépen faragott, nekünk készült tál, és csodálatos  grillázsból készült virágkosár. És újabb köszöntők léptek színpadra, a Jászsági Hagyományőrzők képviseletében: A csoport vezetője, rendezője két kedves kis lovag kíséretével. A meleg szavú, szívből jövő szavak után egy hatalmas jászsági bőségkosarat helyeztek elénk, majd egy gyönyörű köszöntő dalt énekeltek a csoport tagjai.

És akkor a hangszóróból újra felcsendültek a finálé hangjai, és a közönség újra felállt, és újra tapsolt, és mi újra énekeltünk. Úgy gondolom, hogy akik ezen az estén ott voltunk, mindegy hogy fenn a színpadon, mindegy, hogy a nézőtéren, nem fogjuk ezeket a perceket elfelejteni.

Csak azt sajnáltuk, hogy a fesztiválok alatt olyan sokszor színpadra lépő Büki és a Nánai Színjátszócsoportok idén nem tudtak eljönni.

Az ünnepi vacsora végén fiaink egy hatalmas 200 szeletes tortát hoztak be, ami mellé még Fodor Katiék kedveskedtek egy nagyon szép szülinapi csokitortával, mivel azonban annyi édesség sok lett volna, az óriás torta megmaradt szeleteit a csokitortát és a grillázs tortát a vasárnapi záró ebéd után fogyasztottuk el.

A fesztiválon a csoportok kérhettek minősítést az általuk bemutatott produkcióra. Az idén 4 csoport kért, és kapott. Bronz minősítést a Jászsági Hagyományőrző Egylet Hogy-é adja gazduram című, ezüst minősítést a veszprémi Alig Színpad Megbékélt ellenségek című, aranyat pedig a jászfényszarui Fortuna A rátóti legényanya című, valamint a csengeri Szivárvány Színház A sötét huszár című produkciója érdemelt ki.

A minősítések mellett jóízű beszélgetéseket folytattak a fesztivál csoportjaival kedves zsűrink tagjai Jancsó Sarolta, Tóth Zsó és Kiss László, akik jó tanácsokat is adtak a további munkához.A Fesztivál zárása, az emléklapok és emléktárgyak átadása után mint mindig, következett a rendrakás, a takarítás, melyből kivették részüket az intézmény dolgozói mellett a Veritas Színpad tagjai is, akiknek az előadás mellett itt köszönöm meg, hogy a lebonyolításban is részt vettek. Ugyancsak köszönet illeti a helyi nyugdíjas klub tagjait, akik rendületlenül kenték a zsíros kenyeret, főzték a teát. Köszönöm Kellner Jánosnak, Zavarkóné Margónak/akik Zétásaink/,  Bódis Mártinak és Bencsikné Editkének akik állandó segítőink.

Köszönjük a polgárőrségnek, és a rendőrségnek, hogy mint minden nagy rendezvényünk alkalmával, most is vigyázták a rendet

Köszönöm a Zéta Néptánccsoportnak, a Zétácskának, Nagy Gerdának, hogy táncukkal színesítették a programot.

Végezetül megköszönöm a Polgármester Úr támogatását  melyet a rendezvény előkészítésében, és a rendezvény ideje alatt nyújtott.